Az egészséges kert szerves része az öntözőrendszer!

Az egészséges kert szerves része az öntözőrendszer!

Igen, ez több szempontból megvizsgálva is igaz állítás!

Tudjuk jól, hogy minden élő organizmus számára ezen a bolygón szükséges a víz. Nincsen ez másképpen a növényekkel sem, amelyek általában jelentős többségben és választékban vannak jelen a kertünkben. Ahhoz, hogy a növényeink szépek és egészségesek lehessenek, szükségük van állandó vízmennyiségre, amit csapadék formájában ezen az éghajlaton csak ritkán kapnak meg. Tulajdonképpen még az erősen csapadékosnak mondható években is utánpótlásra van szükség, aminek a legkorszerűbb módszere, ha öntözőrendszert használunk.

Igaz, hogy ritkán előfordulnak csapadékosabb évek, azonban ilyenkor is problémát jelent az, hogy a természetes csapadék eloszlása nem egyenletes. Az öntözőrendszer működésével szemben a természetes csapadékmennyiség egy nagyobb része gyakran télen hullik, amikor a vegetációs időszakát éli a növényzet. Az is gyakori jelenség, hogy a csapadék hirtelen zúdul le és emiatt nem tud felszívódni, csak elfolyni. Mindezek mellett a leggyakoribb az, hogy csak csekély mennyiségű természetes csapadék hullik, amely mellett a meleg, majd kitartóan forró és száraz hónapok vannak. Ilyenkor a természetes csapadékot pótolni kell annak érdekében, hogy a növényeink életben maradjanak, illetve megőrizhessék szépségüket és egészségüket. Ebben partner a kertben egy jól működő öntözőrendszer!

Az öntözőrendszer tudása és előnye azonban nem merül ki abban, hogy a szükséges időszakokban automatán bekapcsolódik és megöntözi a kertünket. Ennél sokkal szerteágazóbb a hatékonysága! Tulajdonságai közül kiemelhető, hogy nagyon gazdaságosan bánik az öntözővízzel. Tulajdonképpen a kert locsolására kifejlesztett módok közül a leggazdaságosabban. Ez igazán említésre méltó előnyt akkor jelent, ha az öntözőberendezés hálózati vízről van üzemeltetve. Megemlíteném, hogy az esetek többségében (szerintem legalább 70%-os arányban) ez így van. De ugyanez az előnye már fontos lehet sokak számára akkor, ha a kert szépségéről és az egészségéről beszélünk, hiszen egy túlöntözött kert nem csak gazdaságtalan, hanem növényeink egészségét is romboló lehet.