Mire figyeljünk lakásvásárláskor?

Mire figyeljünk lakásvásárláskor?

A lakásvásárlás sokak életében az egyik legkomolyabb döntés, illetve egyben a legnagyobb kiadás is. Így nem csoda, ha alaposan meggondoljuk, melyik ingatlant válasszuk. Azonban, hiába látszik elsőre tökéletesnek egy lakás, ha beköltözés után derül fény a hibáira, akkor akár sokkal többe is kerülhetnek a javítások, mint amibe egy drágább, de jobb ingatlan kerülne. Természetesen nem feltétlenül arról van szó, hogy az eladó át akar verni bárkit is, sokkal inkább olyan jellemzőkről, amiket csak szakemberek vagy a környékbeliek tudnak. A vizsgálódás során az alábbiakra fordítsunk fokozott figyelmet.
Fény és zaj
Az első rövid látogatás után később tekintsük meg újra, hosszabb ideig az ingatlant! Különböző napszakokban érkezzünk, hogy a fényviszonyok érvényesülhessenek. A hosszabb látogatás során az is kiderül, mennyire zavar a közelben elhaladó járművek hangja (ez kiváltképp fontos, ha a lakás közelében vasúti megálló, reptér vagy metrómegálló, mentőállomás, kórház található).
A környék
Az egyik látogatást kössük össze egy a környéken tett sétával: derítsük fel a közlekedési, vásárlási lehetőséget, illetve figyeljük meg, mennyire érezzük magunkat kellemesen – és főképp biztonságban!
A ház állapota
A lakás állapota egy felújítással könnyedén javítható; a házé azonban már nem tőlünk függ. Beszéljünk a lakókkal és a közös képviselővel és tudakoljuk meg, milyen felújításokat tervez a ház és ezek mikor fognak megvalósulni.
Tulajdonjog
Tisztázzuk az ingatlan tulajdonjogának kérdését: nézzünk utána a tulajdonos személyének; az ügyvéd kérje le az adatokat a nyilvántartásból, hogy biztosak lehessünk benne, hogy az eladó valóban jogosult az ingatlan értékesítésére.
A lakás műszaki állapota
Vigyünk magunkkal egy villanyszerelő vagy mérnök ismerőst, amikor lakásnézőbe indulunk, aki segít felderíteni, hogy a felújítás keretein belül csak egy tisztasági festésre van-e szükség, vagy a teljes villamos rendszert ki kell-e cserélni. A fűtésre különösen figyeljünk oda (működik-e minden fűtőtest, mekkora a belmagasság).
Falak
Vizsgáljuk meg a falakat, hogy találunk-e repedéseket, illetve beázást vagy penészedést. A dohszag és a falon lecsapódó pára intő jel lehet.
Ha az alábbiak alapján a megtekintett lakás nem felel meg, vagy túl nagy költség lenne a helyreállítás/felújítás, akkor inkább folytassuk a keresgélést! Erre a célra ideális az Ingatlannet.hu oldal, amely már 15 éve az ingatlanpiac vezető hirdetőportáljai között szerepel és többszázezer család talált már otthont a hirdetések között. A rendszeresen frissülő, széles ingatlankínálatban biztosan találunk olyan lakást, amely teljes mértékben megfelel az igényeinknek.